Wat doe jij voor een brandveilig leven?

Regelmatig komen hier verhalen die betrekking hebben op wat iemand doet voor brandveilig leven. Heb je zelf een verhaal wat je wilt delen, vul dan het formulier in. Onderstaand het verhaal van Hendrik Kramer.

Als coördinator Brandweerzorg vind ik Brandveilig Leven erg belangrijk. Daar maak ik graag tijd voor vrij.

Niet alleen omdat ik voor de afdeling Risicobeheersing heb gewerkt en brandweerschatkistvoorlichter ben. Het is meer dan dat alleen. Gedurende de groei en ontwikkeling die Brandveilig Leven in de organisatie doormaakte en de uitrol van de projecten, is mij vooral duidelijk geworden dat contact houden met de samenleving erg belangrijk is. Brandveilig Leven is  aan de ene kant een middel om mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen om onveilige situaties te voorkomen. Aan de andere kant is het ook een middel om in gesprek te zijn en te blijven met burgers. Het risico op brand en andere risico’s zijn nooit uit te sluiten en naarmate de samenleving verandert zullen risico’s verdwijnen. Maar dienen zich altijd ook weer andere risico’s aan.

In district Noord zijn er een paar mooie voorbeelden van contact leggen met burgers en het helpen van burgers om het risico op brand te verkleinen. Collega’s gaan soms op hun vrije avond met de tankautospuit op pad om bij mensen thuis rookmelders op te hangen en daarbij ook het gesprek aan te gaan over het belang van rookmelders. Dit wekt interesse bij mensen en op die manier kun je de boodschap kwijt. Dit levert in sommige gevallen ook mensen op die interesse tonen om vrijwilliger te worden.  Een ander -en voor mij als brandweerschatkistvoorlichter motiverend- voorbeeld is voor mij de 6-jarige Evert Pieter Ras. Evert Pieter woont op Urk en hoorde bij een huis bij hem in de buurt een rookmelder afgaan. Door wat hij op school tijdens een brandweerschatkistvoorlichting geleerd had voorkwam hij een woningbrand. Brandveilig Leven maakt het verschil!

Brandveilig Leven heeft  vele kanten en wordt nu voor een groot deel vanuit de brandweer uitgedragen. Maar hoe mooi zou het zijn als een breed scala aan (maatschappelijke) instellingen en organisaties Brandveilig Leven in hun dienstenpakket pakket zou hebben?  Vanuit mijn vroegere achtergrond als elektrotechnicus vind ik het jammer dat we een organisatie zijn met een specifieke taak en daarom vaak minder aandacht kunnen geven aan het promoten van slimme technieken en samenwerkingsverbanden met de markt. Het drinkwaterbedrijf met woningsprinklers in het pakket, een slimme verbruiksmeter waarmee de energieleverancier de veiligheid van het elektranet monitort, het gebruik van gekoppelde slimme rookmelders.  Mogelijkheden die binnen handbereik zijn en die Brandveilig Leven een impuls kunnen geven.

Met vriendelijke groet,

Hendrik Kramer

 

Wat doe jij voor een brandveilig leven?


Velden met een * zijn verplicht

Delen: