Maak van je roze wolk geen rookwolk

Waarom zijn de brandpreventieweken gericht op jonge ouders of ouders to-be?

In oktober vinden de jaarlijks terugkerende Brandpreventieweken plaats. Tijdens deze weken vragen we landelijk extra aandacht voor brandpreventie. Te midden van beschuit met muisjes, korte nachten en kraamvisite is brandveiligheid waarschijnlijk niet het eerste waar jonge ouders aan denken. Toch kan er ook bij bij deze groep brand ontstaan. 

Bescherm jezelf en jouw kind

Gelukkig kun je zelf veel doen om je gezin hiertegen te beschermen. Onder meer door ’s nachts de deuren dicht te houden en rookmelders op te hangen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het sluiten van de binnendeuren een positief effect heeft op de tijd, die je hebt om jezelf tijdens een woningbrand in veiligheid te brengen. Je hebt simpelweg meer kans om veilig te vluchten en gered te worden. Daarnaast is het van het grootste belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en ook hoorbaar zijn, want als je slaapt ruik je niets. Je wordt dus niet wakker van rook. Wel kun je dan, net als je nu de geluiden van jouw kindje ’s nachts kunt horen, bij brand het geluid van de rookmelder horen. 

Jonge ouders helpen bij brandveiligheid
Alle kersverse ouders die hun kind in oktober aangeven bij de burgerlijke stand in Dronten, Zeewolde, Urk, Lelystad of Almere, krijgen van de brandweer een geboortetas. 

Delen: